Bokashi Starter

 7,85 37,95 incl. btw

Bokashi Starter

 7,85 37,95 incl. btw

Bokashi starter gebruikt u samen met uw keukenresten en klein tuinmateriaal in de Bokashi keukenemmer of kliko. Je kunt het ook gebruiken als wortelgroei verbeteraar bij planten.

Bokashi starter

Bokashi starter gebruikt u samen met uw keukenresten en klein tuinmateriaal in de Bokashi keukenemmer of Bokashi kliko.

1 of 2 kilo verpakking?

Voor sommige klanten bleek de 2 kilo verpakking toch soms te veel. Daarom is Bokashi starter nu ook per 1 kilo verpakking verkrijgbaar. Bij het bestellen krijgt u diverse keuze mogelijkheden. Hierbij kunt u nu dus ook kiezen voor de 1 kilo verpakking.

Hoe werkt de Bokashi starter?

U fermenteert laagsgewijs (lasagne methode) in uw emmer of container. Het eindresultaat is  een prima bodemverbeteraar, zonder hinderlijke luchtjes. De Bokashi-starter is gemaakt van 100% tarwezemelen, gefermenteerd door EM®. Het verrijkt de substraten (grondmengsels) en start de fermentatie in de Bokashi-emmer.

Wat is Bokashi starter?

De starter bestaat uit tarwezemelen waarop Effectieve Micro-organismen zijn geënt. De starter is ook te gebruiken bij het oppotten van planten en bloemen en als bodemvoeding. De Bokashi starter is een 100% natuurlijk product, samengesteld uit tarwezemelen, gefermenteerd met EM® technologie. Het activeert de fermentatie in de Bokashi-emmer, zodat je je overgebleven voedsel kunt recyclen tot een rijk materiaal voor de grond en planten, allemaal zonder slechte geuren of vliegen.

Aan de slag

Op de bodem strooit u 10 ml. Bokashi starter. Hierop brengt u uw keukenresten aan, die u eerst hebt klein gesneden.  Nadat u de keukenresten of tuinresten in de emmer of kliko hebt gedaan, strooit u er nogmaals 20 ml Bokashi starter op. Daarna drukt u het materiaal goed aan. Bij de keukenset wordt een “stampertje” geleverd, om dat makkelijk te doen. In de Bokashi kliko kunt u een tegel op het materiaal leggen. Hierdoor wordt het materiaal goed verdicht, waardoor er nagenoeg geen zuurstof tussen het materiaal zit. Als de emmer of kliko vol is, laat u alles twee weken staan. U graaft hierna een gat in de tuin, waarin u de emmer leeg stort en afdekt met vrijkomende grond.

Tip!

Vergeet niet met enige regelmaat de emmer of kliko af te tappen. Het vrijkomende vocht is een erg waardevol product dat u 1:100 verdund in de tuin kunt gieten. U kunt er ook de kamerplanten mee voeden.

Onkruid zaden?

Tijdens het fermentatie proces komen melkzuurbacteriën vrij. Deze melkzuurbacteriën schakelen eventueel aanwezige zaden uit, waardoor ze niet meer ontkiemen als het product in de tuin wordt verwerkt.

Verpakking

Inhoud: 1 of 2 kilo per zak.
Ook verkrijgbaar in doos met 4 zakken van 2 kilo.

Keukenemmer

Dit product gebruikt u in combinatie met een keukenemmer, waarin u keukenresten fermenteert.

Er zijn diverse uitvoeringen: Emmerset, keukenemmer, Bokashi emmer en een Bokashi kliko.

Wat is Bokashi?

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Alles kan, als het maar vers is.

Fermenteren

Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriën en in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Witte kool wordt hierdoor gefermenteerde witte kool. Als je dezelfde kool in een kom zou laten staan, dan zou het gaan rotten.

De microbiologie die verantwoordelijk is voor het fermentatieproces scheiden hele nuttige stofwisselingsproducten uit. Antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen. Niet alleen waardevol voor ons eigen lichaam maar ook voor de plant. Fermentatie is dus een conserveringstechniek waarbij voedingsstoffen en energie wordt behouden. Het wordt immers niet warm. Net als bij zuurkool heeft Bokashi een hogere voedingswaarde dan niet gefermenteerde organische materialen.

Bokashi als bodembooster

Bokashi biedt niet alleen voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Deze microben vestigen zich daardoor definitief in de bodem, vermeerderen zich en domineren over de aanwezige schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Zo creëer je een ziektewerende bodem en natuurlijke balans.

Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren. Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels. De neutrale micro-organismen die in een ziektever­wekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekteverwekkende bodem wordt zo een ziektewerende bodem. Bekijk ook onze flyer over Bokashi als bodembooster.

Waarde van Bokashi

In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard. Bokashi zorgt voor een:
• Goede voeding voor het bodemleven.
• Ontgiftende werking op de bodem.
• Goed leefmilieu voor micro-organismen.
• Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

• De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en anti-oxidanten.
• Een verschuiving naar een opbouwende en ziektewerende bodem.
• Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

 

Extra informatie

Gewicht 2 kg
Afmetingen 30 × 30 × 6 cm
Artikelnummer

Leverancier

Verpakking

Hoeveelheid

, , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Bokashi Starter” te beoordelen
Andere suggesties…