EM1, de basis voor Effectieve Micro-organismen

 7,45 208,25 incl. btw

EM1, de basis voor Effectieve Micro-organismen

 7,45 208,25 incl. btw

Voordat we EM1 nader beschouwen volgt hier eerst nog een beschrijving over het hoe en waarom van effectieve micro-organismen (EM) zelf. Onderaan vindt u de uitleg en gebruiksaanwijzing van het product EM1.

Wissen

Vaak samen besteld!

Doseer mengspuit

De doseer mengspuit is uitgerust met een variabel verstelbare sproeikop. Het maakt zo een gevarieerder gebruik van EM-bodemvoeding of micro-organismen mogelijk.

Wat is EM1?

EM1, is de basis voor Effectieve Micro-organismen.

Voordat we EM1 nader beschouwen volgt hier eerst nog een beschrijving over het hoe en waarom van effectieve micro-organismen (EM) zelf. Onderaan vindt u de uitleg en gebruiksaanwijzing van het product EM1.

Goede bacteriën

EM staat dus voor: Effectieve Micro-organismen. Micro-organismen is de verzamelnaam voor eencellige organismen die te klein zijn om met het blote oog te zien. Dit komt hoofdzakelijk neer op bacteriën. Bij bacteriën denken we misschien al snel aan ziekteverwekkers, maar er zijn juist ontzettend veel hele nuttige bacteriën die onmisbaar zijn voor gezonde leefomgeving. Deze goede bacteriën vormen de basis voor het werk van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa. Hij heeft een specifieke, nauwkeurige samenstelling ontdekt waarin de micro-organismen ideaal ingezet kunnen worden voor mens, dier en milieu. In die samenstelling heten die bacteriën: Effectieve Micro-organismen; kortweg EM. De boeken van Teruo Higa zijn tevens te koop in de webshop.

EM bevat alleen gewoon in de vrije natuur voorkomende micro-organismen en is dus altijd een onschadelijk en milieuvriendelijk product. Mede daarom is het zo ontzettend breed inzetbaar.
Een mooiere tuin, lekkerdere groenten, meer energie, een grotere oogst, gezonder vee, zuiverder water. En dat alles  zonder gebruik van ook maar een druppel chemicaliën, kunstmest of pesticiden.

Toepassingen van Effectieve Micro-organismen

Er zijn werkelijk talloze toepassingen van EM. Van de grote akkers in agrarische sector tot uw eigen tuin. Effectieve micro-organismen in de tuin maken kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen overbodig. EM zorgt voor een actief bodemleven. Wat weer zorgt dat verontreinigingen en zouten afgebroken worden en omgezet in goed opneembare voedingsstoffen voor uw planten en bomen.  Bij langdurig gebruik zal er een natuurlijke ziekteresistente bodem ontstaan waardoor bijv. meeldauw en luizen tot het verleden behoren. Tevens is het een permanente oplossing tegen algenaanslag. Verdere, veel gebruikte toepassingen zijn onder andere:

 • Geurloos uw eigen keukenafval composteren.
 • Een scheutje in de vaas zorgt dat u langer plezier heeft van een bos bloemen en voorkomt dat het bloemenwater gaat stinken.
 • Met EM blijven aquariums en vijvers mooi helder en de vissen gezond.
 • Gebruik het om op natuurlijke wijze schoon te maken, de afvoer te ontstoppen, en vieze geurtjes te elimineren.
 • Boost uw eigen weerstand en gezondheid met EM daar het ook nog eens een voortreffelijke bron is van anti-oxidanten.

Hoe maak je EM?

Terug naar EM1, dit is het basisingrediënt om zelf thuis EM te maken. Een concentraat van de micro-organismen in slaapstand zodat ze lang houdbaar zijn en goed vervoerbaar. Door het toevoegen van rietsuikermelasse en water worden ze geactiveerd en kunt u eenvoudigweg beginnen met het gebruik van EM.

Gebruiksaanwijzing

Hier volgt een rekenvoorbeeld voor het maken van 1 liter EM-A. Staat voor (EM1 Activated). Óf om het u helemaal makkelijk te maken, gebruik  de EM-activator.

Benodigdheden:
 • EM1, 50 ml
 • A+ rietsuikermelasse, 50 ml
 • Plastic fles met inhoud van 1 liter
 • Waterslot voor op de fles
 • pH indicatiestrip
Recept
 1. Verwarm in een pannetje 200 ml. water en los de melasse hierin op.
 2. Voeg vervolgens 600 ml. koud water toe, roer dit goed door.
 3. Voeg de EM1 toe.
 4. Giet het mengsel in de plastic fles en vul de fles af tot een liter met koud water.
 5. Sluit de fles af met het waterslot zodat CO2 de fles uit kan, maar geen Zuurstof er in.
 6. Plaats de fles op een warme plek.*
 7. Na ongeveer 7 dagen is het EM-A klaar voor gebruik. De vloeistof moet zurig ruiken en smaken, met een pH-waarde onder de 4,5. Dit kunt u eventueel nameten met de pH indicatiestrip.
 8. Bewaar de EM-A in een gesloten plastic fles en donker bewaren (niet in de koelkast). Gebruik de EM-A binnen vier weken.

*N.B. Hoe warmer de plek hoe sneller het klaar zal zijn voor gebruik. Onder de 25°C zal het wat langer duren dan 7 dagen, onder de 20°C ongeveer 2 weken. Bewaar het mengsel niet boven de 40°C.

Het gemaakte EM-A kunt u verdunnen afhankelijk van het beoogde gebruik. Dit zal in een verhouding tussen de 1:100 en 1:500 liggen. Na verdunning hebt u echte zelfgeproduceerde Effectieve Micro-organismen klaar voor gebruik! Gebruik de oplossing binnen 3 dagen.

Voor gebruik in de tuin is om te beginnen een verdunning van 1:200 aan te raden. Daar om de 14 dagen de tuin mee besproeien of begieten. Na verloop van tijd eenmaal per maand besproeien/begieten. De mengverhouding kan dan ook worden teruggebracht tot 1:500. Zo kan met deze literfles EM1 uiteindelijk tot wel 10.000 liter EM geproduceerd worden.

Kortom EM in de tuin zorgt voor een gezonde bodem, sterkere planten, mooie bloemen en betere oogsten. Daarbij resulteert het ook nog in minder kosten om uw tuin duurzaam te onderhouden.

Tevens verkrijgbaar in 0.25 L fles

Extra informatie

Gewicht N/B
Artikelnummer

Leverancier

Inhoud

Verpakking

Hoeveelheid

, ,

Andere suggesties…
 • Foto van een fles Rietsuiker melasse verkrijgbaar bij DeDuurzameTuin.nl
  Opties selecteren

  Rietsuiker melasse

   3,05 42,75 incl. btw